Tidigare spelningar
 
2019
 

22 maj: Ellinore Eriksson från Strängnäs har uppträtt flitigt som trubadur och vissångerska med egen och andras musik. Hon sjunger ur Barbro Hörbergs fantastiska visskatt, som rymmer stort vemod och mängder av underfundig, svart humor. Med personliga tolkningar och mycket känsla framför hon, med sin röst och gitarr, sångerna som många glömt bort men som är lika aktuella än idag. 

 

 

24 april: Axel Falk har varit professionell artist sedan 1981, i huvudsak verksam i de nordiska länderna. Han har gjort flera tusen framträdanden i olika sammanhang och medverkat i radio- och tv-produktioner. Han har givit ut sex skivor, innehållande repertoar av Birger Sjöberg, Carl Michael Bellman och Evert Taube och även medverkat på ett flertal samlingsvolymer.

 

 

 

 

13 mars: Bellmankavalkad med Martin Bagge, Carl Håkan Essmar, Yrkesamatörerna i Bacchi tjänst, Martin Rossing och Lars Lönnroth. martin-bagge.jpg

Martin Bagge har gjort sig känd som stiltrogen 1700-tals-interpret med C.M. Bellman som specialitet. Med sin citrinchen, en replik på nationalskaldens eget lutinstrument har han numera hela Norden och Tyskland som sitt arbetsfält. Från Bellman har han letat sig bakåt i tiden, och sjunger också musik av poeten Olof von Dalin, vars visor återupptäckts. De senaste åren har han ägnat åt att rekonstruera skalden Lucidors visor från 1600-talet.
 
Carl Håkan Essmar är en sann bakåtsträvare som tycker att musiken var bäst på Bellmanscarlhakan-essmar.jpg tid. Cistern han spelar på är en trogen kopia av ett av de instrument som Bellman ägde under sin levnad. Med sina tolkningar gör han varje visa till ett litet teaterstycke och en tidsresa. 

 

 

 

 

20 februari: Markus Hultcrantz - är oss åter för att ”upprätta det förlorade anseendet” som han säger. Vi ställer oss tveksamma till så högt ställda ambitioner, men är beredda att ge honom ytterligare en chans. Vi kräver hattlyftanden, välknutna flugor, stämda instrument och ett vårdat språk. Frågan är om vi ens får det förstnämnda. Skägg lovar han att ha med sig åtminstone. Alltid nåt.

 

 

30 januari: Julia Roempke sjunger till till gitarrackompanjemang av Christoffer Lindahl. Det blir en blandning ur deras gemensamma favoritrepertoar - låtar av Ted Gärdestad, Bob Dylan och Simon & Garfunkel.  
 
 
 
2018

 

 

 

 

 

12/12: Yrkesamatörerna i Bacchi tjänst

 

 

14/11: Duo Lindahl/Bendz är dagen till ära förstärkta av Beata Angelbjörk på fiol.

    

 

 

 

 

3/10: Christer Kernell framför ett program på temat: Samma visor - nytt mellansnack. "Christer Kernell är en vissångare som med sitt mellansnack har en förmåga att lyfta visan till oanade nivåer, i detta fall till en mer blygsam plats."

 

             24/10: Heidi Baier kallar sitt program "betraktelsens tid" - hösten.                                                    

Säsongspremiär 12/9 med gästartist Maria Stoltz som framför ett Ulla Billquist-program. 

markus.jpgUlla Billquist var sveriges mest kända sångerska under andra världskriget. Maria Stoltz har tillsammans med dottern Åsa Billquist-Roussel och Gunnar Bredevik arkiv valt ut ett antal sånger, och musiken varvas med berättelser och anekdoter ur Ulla Billquists liv. Kända låtar som "min soldat..." såväl som mer okända visor kommer att presenteras. Med celloackompanjemang av Hanna Bendz.

 

23/5: Säsongen avslutas av Karl-Johan Karlsson och Rickard Fäldt som även går under artistnamnet Adonis. De är två trubadurer med rötter i göteborgs gosskör och spelar Creedence, Elvis, Beatles, dansband och visor. (Ägnade sig även åt stripptease och eldslukning. Men har på ålderns höst lagt det på hyllan.)

 

 

               

25/4: Marita Rhedin har som sångerska arbetat inom ett brett musikaliskt fält med såväl folklig sång, som konstmusik från olika epoker, jazz, musikal och, inte minst, visa. Hon är också musikforskare och författare till en doktorsavhandling om svensk vissång. Under kvällen sjunger hon tillsammans med husbandet visor av bland andra Evert Taube, Gunnar Turesson och Barbro Hörberg.

4/4: Klara Wising gör tillsammans med Christoffer Lindahl ett djupdyk ner i Olle Adolphssons låtskatt. Klara berättar: "Jag har under flera år fascinerats av Olles förmåga att med små ord beskriva de allra största känslorna, i allt från den komiska och slagkraftiga till den mer allvarsamma, varma och reflekterande repertoaren." Under kvällen tolkar de några av hans best-of.

 

14/3: John Dohlsten spelar visor från föreställningen Farväl Majorna, som är en berättelse om Majornas förändring i slutet på 1800-talet. Vi får höra sånger och berättelser om karaktärer och platser som skapade dagens Majorna-anda. Föreställningen är skriven tillsammans med skådespelaren Viktor Dohlsten och har premiär på Teater Aftonstjärnan i april. Med andra ord ett exklusivt smakprov för ClubBellmans besökare!

 

14/2: Vi inleder säsongen med en helkväll med hustrubadur Christoffer Lindahl och cellist Hanna Bendz, som även är arrangörer av tillställningen. Vi spelar de klassiska tondiktarna såsom Bellman, Taube och Dan Andersson, men även senare tids representanter som Cornelis Vreeswijk och Hasse&Tage. På senare tiden har vi även roat oss med att blanda in melodier från revy och kuplett. 

 

2017
 

13/12: Christoffer Lindahl och Hanna Bendz  - ClubBellmans husband framför ett julrelaterat program och bjuder därefter på en julrelaterad överraskning.

/kristinehov-bellman-2-ljus.jpg   

22/11: Trio Bendz består av Emma, Maria och Hanna. Trion har sina flesta framträdanden i Uppland och detta är andra gången de sjunger på Club Bellman. Det blir trestämmiga visor, svenskt och irländskt, till cello och gitarr.

/trio-bendz-2017-08-13-8.jpg                                                                                    

25/10: Göran Roempke och Thomas Lagerberg har tillsammans framfört Povel Ramels musik sedan tidigt 80-tal. Povel har dock varit bådas husgud sedan barnsben. Nu har barnsbenen blivit gravt medelålders, men Povels musik och texter är fortfarande en lika stor inspirations- och glädjekälla. 

  

11/10: Ellinor Brolin är bördig från Ludvika och har studerat på vislinjen i Kungälv. Under de senaste åren har hon turnerat flitigt runtom i landet och sjungit på några av Sveriges största visscener. Hon håller just nu på att spela in sitt debutalbum där hon framför både gamla och tidigare helt outgivna sånger ur Kjell Höglunds sångskatt. 

20/9: KG Malm - vissångare, berättare och otyglad humanist, vars framträdanden kännetecknas av publikkontakt, värme och vildvuxna polisonger. Vildvuxna är även de skrönor han berättar. Han har även gett ut en dubbel-CD med de historier han brukar framföra mellan sångerna och är därmed troligen den ende vissångare som släppt en visplatta helt utan visor.

 
17 maj - Klara Wising och Karl Ivert träffades 2013 på Hvitfeldtska Gymnasiets musiklinje, och de upptäckte tidigt att de delade ett stort intresse för jazz- och vismusik. Snart fyra år senare ser de fram emot att återvända till Club Bellman för tredje gången, med en utökad låtskatt och nya erfarenheter i ryggen. Under kvällen kommer de framföra ett hopplock av bl.a. Taube, Lisa Nilsson, Eva Cassidy och Olle Adolphson på ett avskalat och innerligt sätt.
 
 
19 april - Julia Roempke 
och Christoffer Lindahl tolkar fjolårets nobelpristagare i litteratur Bob Dylan
 
 
 
 
 15 mars - Martin Rossing berättar...

Christoffer sa följande: ”Vi ska producera en Taubeafton och den ska innehålla känt och okänt, komik, tragedi, romantik, burleskeri, västkust, östkust, Pampas, Provence, lärda och doktorala ting samt en och annan lustighet. Vi ska breda ut oss och du kommer att ackompanjeras av huskapellet.” (Citationstecknen är vågade, men det var i alla fall det han menade.)

Kan man tänka sig härligare förutsättningar för en afton men Fader Taube?

Spontanitet och slump, all inspirations och improvisations moder må regera kvällen!

Och framför allt ser jag fram emot att inte behöva misshandla min gamla gitarr.

Men det är klart, en trofast vapendragare kan inte bara lämna hemma inför en batalj.

Han får stå i ett hörn, lyssna och hålla sig i skinnet…

 

Hjärtligen

Martin Rossing

15 februari - Christer Kernell framför denna kväll andras visor vars texter han hävdar är självupplevda och vars
melodier han säger sig lätt ha kunnat gnola fram själv...
 
 25 januari - Gunnar Källström väljer vispärlor som påverkat och inspirerat honom genom åren. Räkna med giganter som Bellman, Vreeswijk och Taube blandat med nordiska mästare som Alf Cranner och Reino Helismaa. Viskonstnären Gunnar Källström fyller 50 år 2017 och firar med att debutera som romanförfattare och spela Janos i familjeföreställningen Tårtan på Lorensbergsteatern i Göteborg. Hans visor är jordnära historier om livets tillkortakommanden doppade i svart kaffe som man blir glad av. www.gunnarkallstrom.se
 
 
2016
 
14 december: Dan Berglund - gjorde sig ett namn som singer-songwriter redan på 70-talet, när han släppte sitt
album "En järnarbetares visor". Berättelser med klasspatos, märkfulla och inkännande skildringar av arbetande människors vardag. Genom åren har de blivit ytterligare en handfull album, och 2014 tilldelades Dan SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne. 

 
 
 
 
16 november: Heidi Baier - vissångerska från Ludvika i Dalarna med rötter ur finnmarkens djupa skogar. Heidi är utbildad vid Nordiska Folkhögskolan i Kungälv, och har mottagit Evert Taube stipendiet 2004, Paljakapriset till Dan Anderssons minne 2009 och Lilla Dan Andersson-priset 2014. Ikväll sjunger hon svenska visor på temat "Så Nära" - att känna sig nära livet, att känna sig nära i nuet. Att känna sig nära sig själv och att känna sig nära i mötet med människor. www.heidibaier.com
 

 

 26 oktober: Pär Sörman har kallats Sveriges siste gårdsmusikant. Han sjunger, spelar och par-sorman.jpgberättar om Dan Anderssons liv och diktning, till gitarr, concertina och munspel. Pär är verksam som vissångare och skådespelare och för sin verksamhet har han förlänats ett flertal utmärkelser, bland annat stipendier från Visans Vänner och Sällskapet Astri och Evert Taubes Vänner. Han är också ledamot i Svenska Visakademien. www.sorman.nu

 

martin-bagge.jpg5 oktober: Bellmankavalkad med Martin Bagge - som gjort sig känd som stiltrogen 1700-tals-interpret med C.M. Bellman som specialitet. Med sin citrinchen, en replik på nationalskaldens eget lutinstrument har han numera hela carlhakan-essmar.jpgNorden och Tyskland som sitt arbetsfält. Från Bellman har han letat sig bakåt i tiden, och sjunger också musik av poeten Olof von Dalin, vars visor återupptäckts. De senaste åren har han ägnat åt att rekonstruera skalden Lucidors visor från 1600-talet.
 
och Carl Håkan Essmar - en sann bakåtsträvare som tycker att musiken var bäst på Bellmans tid. Cistern han spelar på är en trogen kopia av ett av de instrument som Bellman ägde under sin levnad. Med sina tolkningar gör han varje visa till ett litet teaterstycke och en tidsresa. www.essmar.se
 
       
                                         7 september:
Linnéa Gunnarsdotter - Linnéa kallas för Linnéa la Suédoise och är några månader om året popstjärna i Elfenbenskusten. Resten av året är hon doktorand i franska vid Göteborgs universitet och däremellan servitris på Brännö Värdshus. Ikväll sjunger hon Edith Piaf till hustrubadurens pianoackompanjemang.
 
Trio Bendz - Hanna, Emma och Maria framför för trestämmig sång, gitarr och cello musik från nu till då, från högt till något lägre.
                                                                                                                                                                             
 
   
  18/5: Heidi Baier - vissångerska från Ludvika i Dalarma med rötter ur finnmarkens djupa skogar. Hon kallar sitt program för "Denna dagen ett liv". Heidi är utbildad vid Nordiska Folkhögskolan i Kungälv, och har mottagit Evert Taube stipendiet 2004, Paljakapriset till Dan Anderssons minne 2009 och Lilla Dan Andersson-priset 2014.
 
 
 
 
27/4: Ole Moe och Dan Nerenius. Ole har varit hos oss förut och har ikväll med sig kollegan Dan. Tillsammans framför de ett nyskrivet manus som utgår från frågan hur visorna egentligen kom till? Härom berättas i sång och en dialog mellan Evert och Sven-Bertil i programmet "Evigt Taube".
 
 30/3: Ellinore Eriksson är 22 år och kommer från Strängnäs, hon har uppträtt flitigt som trubadur och vissångerska med egen och andras musik. För ett par år sedan upptäckte hon Barbro Hörbergs fantastiska visskatt, som rymmer stort vemod och mängder av underfundig, svart humor. Med personliga tolkningar och mycket känsla framför hon, med sin röst och gitarr, sångerna som många glömt bort men som är lika aktuella än idag.
 
 
2/3: Klara Wising (sång) och Karl Ivert (sång och gitarr) har musicerat tillsammans i de snart tre år som har gått sedan de träffades på Hvitfeldtska gymnasiets musiklinje, varifrån båda tar studenten i vår. För tillfället är de mest insnöade på jazz och visor som de gärna åker runt och spelar så mycket de kan. 
 
 
 
 
3/2: Årets första gästartist är en välkänd Göteborgstrubadur som besökt oss förut, nämligen Christer Kernell. Med christer-kernell.jpgbakgrund som blockbandssågare, dagsfärsk morotsaftsutkörare och lärare i italienska ger han sig själv tolkningsföreträde och framför egna versioner av välkända visor ofta med tydliga blinkningar åt Cornelis eller Taube... eller varför inte Birger Sjöberg. Bland hans många projekt kan nämnas CD:n "Nästan hundra" - ett inlägg i äldredebatten. Ikväll framför han programmet "När orden inte räcker till". 
 
 
 
2015
 
25 november var tanken att trion TTB skulle framträda. Dessa tvingades dock ställa in och då arrangerades en Rising Stars-kväll med elever från Hvitfeldtska gymnasiet. Klara Wising och Karl Ivert sjöng bland annat Olle Adolphson, och Alva Stern och Klara Goliger framförde i huvudsak egenkomponerade låtar. En mycket trevlig och minnesvärd afton!
 
   

 28 oktober: Martin Rossing har gästat oss tidigare och gjorde då ett bejublat framträdande med Taube och Bellman. Ikväll sjunger han Jacques Brel och presenterar sitt program så här:

"Jacques Brel (1929-1978) var en Belgisk sångare, textförfattare och och skådespelare och en av chansontraditionens främsta företrädare. Som scenpersonlighet var han totalt utlämnande och sjöng varje sång som gällde det livet (vilket det alltid bör göra.) Hans temata är de evigt aktuella frågorna om kärleken, livet, vänskapen och döden, ämnen där banaliteten alltid ligger på lur men där Brel åstadkommer svidande inkännande porträtt och bilder. Tyvärr (eller lyckligtvis) skriver Brel på franska, någon gång på flamländska. Eftersom allt färre i vårt land begriper detta märkliga språk översätter man gärna. Detta är svårt men kan upplevas som en tvingande lust. Denna lust drabbade undertecknad 1978, samma år som Brel gick bort. Henrik Bergion och undertecknad hade ett mycket givande samarbete några år på sjuttiotalet som pedagoger och körledare. Eftersom Henrik är en av våra mest framstående ackompanjatörer föll det sig naturligt att inleda ett samarbete runt Brel. Alltför snart flyttade dock Henrik till Norrköping. Mn det händer då och då att han uppenbarar sig i Göteborg och går omkring på stadens gator som en vanlig man. Detta är en sådan dag. Välkomna!"  

 
 
 14 oktober presenterar vi Alf Hambe - visdiktaren som i över ett halvt sekel kittlat fantasier med sina underfundiga texter om den Gröne Greven och det dimhöljda landet Molom. Han framträder på Valands nattklubb tillsammans med Christoffer Lindahl (gitarr) och Hanna Bendz (cello). Biljetter: Inträde och tvårätters middag 295 kr., endast inträde 180 kr. Bokas hos [email protected] (alt genom Hanna Bendz: 0733-990051.) Passa på vid detta unika tillfälle!
 

 

30 september: Sofia Lentini har kallats "det bästa från Kalmar sedan 1970-talets Ragnarök". Är nyligen utexaminerad från Nordiska Visskolan i Kungälv och skriver vanligtvis söta, resonerande och existenskritiska texter till ett melodiskt gitarrspel. Under kvällen kommer hon framföra låtar av Allan Edwall och Kjell Höglund.  

 

9 september: Paulina Hall och Anders Norberg: Till Vinga och Sommarlandet - En resa i Evert Taubes barndomslandskap. Fram till sitt fjortonde år bodde Evert Taube på Vinga. Det här var år som präglade hans konstnärsskap. Havet, skärgården, sjöfolket, orkaner, vrakgods, berättelser om äventyr i främmande länder och den vackra naturen. Vi följer en vardande nationalskald under dessa uppväxtår på Vinga och runt om i Bohuslän via visor och berättelser till gitarr och dragspel.

 

 

6 maj: Duo Lindahl-Bendz består av Christoffer Lindahl och Hanna Bendz. Det är vi som arrangerar ClubBellman. Vi /kristinehov-sthlm-bellmanliten.jpgbörjade i liten skala men fortsätter att växa och växa. Detta beror givetvis på att vi har Göteborgs bästa publik som troget följer våra eskapade, något som vi är väldigt tacksamma för. Den 6:e säsongens sista föreställning delar vi inte med oss av scenen. Hanna har bytt strängar på cello och gitarr medan hustrubaduren vilat rösten och gurglat svalget i fluidum av alla de slag. Viskistan töms för att åter fyllas på nytt.

kgmalm.jpg

 

15 april: KG Malm - bördig från Sörmlands mörka urskogar och statarlängor är en musiker, vissångare, poet, berättare och skådespelare som numera är bosatt i Göteborg. Hans program "visor och skrönor" innehåller visor av Allan Edwall med flera, och kännetecknas av publikkontakt, värme och vildvuxna polisonger. 

 

18 mars: Martin Bagge och Dan Berglund: Martin har gjort sig känd som stiltrogen 1700-tals-/dan-o-martin-liten.jpginterpret med C.M. Bellman som specialitet. Från Bellman har han letat sig bakåt i tiden, och sjunger också musik av poeten Olof von Dalin, vars visor återupptäckts. De senaste åren har han ägnat åt att rekonstruera skalden Lucidors visor från 1600-talet. Dan Berglund gjorde sig ett namn som singer-songwriter redan på 70-talet, när han släppte sitt album "En järnarbetares visor". Berättelser med klasspatos, märkfulla och inkännande skildringar av arbetande människors vardag. Genom åren har de blivit ytterligare en handfull album, och 2014 tilldelades Dan SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne. Tillsammans spelar de bl.a. på den nyligen utkomna Harry Martinsson-skivan "vägen ut" som fick strålande recensioner. Ett smakprov: https://www.youtube.com/watch?v=G3-rhgia5lc 
aaaa
                                                                                                                                                                                                                     
11 februari: Heidi Baier - vissångerska från Ludvika i Dalarna med rötter ur finnmarkens djupa skogar. Hon kallar sitt program "Älskog i vinternatt" och det innehåller låtar av bland andra Dan Andersson, Barbro Hörberg och Björn Afzelius. Heidi är utbildad vid Nordiska Folkhögskolan i Kungälv och har mottagit Evert Taube-stipendiet 2004, Paljakapriset till Dan Anderssons minne 2009 och Lilla Dan Andersson-priset 2014. Lyssna: https://www.youtube.com/watch?v=j6BZGdxJbf8
 
 
/chrisseochmarkus.jpg14 januari: Chrisse Thinsz och Markus Hultcrantz - är ett 10-årsjubilerande vis-par. Detta firar de med unik gäst-session på ClubBellman! Chrisse och Markus bedriver psykologisk visföring bestående av egna musikaliska betraktelser, ackompanjerade analyser samt tonsatta tankegångar och tolkningar av Allan Edwall, Gustaf Fröding, Stefan Sundström, Dan Andersson etc. Ljudterapi på skämtsammaste allvar!
 
2014
 

10 december: Ellinor Brolin - vissångerska bördig från Ludvika i Dalarna. Hon har trots sin unga ålder samlat på sig en bred repertoar av såväl kända som okända visor och skriver även en del eget material. Publiken kommer att bjudas på Evert Taube, Dan Andersson och Cornelis Vreeswijk m.m. Ellinor har bl.a. tilldelats Evert Taube-stipendiet av sällskapet i Dalarna och Paljakapriset till Dan Anderssons minne, med motiveringen ”hon är en ung begåvad sångerska med stor bredd i sin repertoar med personlighet och förmåga att tolka Dan Anderssons poesi med känsla som berör”. Ellinor studerar för närvarande i Kungälv på den Nordiska folkhögskolans Vislinje. Detta blir hennes första konsert i Göteborg så missa inte det!

 

par-sorman.jpg

19 november: Pär Sörman har kallats Sveriges siste gårdsmusikant. Han sjunger, spelar och berättar om Dan Anderssons liv och diktning, till gitarr, concertina och munspel. Pär är verksam som vissångare och skådespelare och för sin verksamhet har han förlänats ett flertal utmärkelser, bland annat stipendier från Visans Vänner och Sällskapet Astri och Evert Taubes Vänner. Han är också ledamot i Svenska Visakademien. www.sorman.nu

 

 

julia-roempke-li.jpg

22 oktober: Julia Roempke från Tuve har tidigare framträtt på Club Bellman med egenkomponerade låtar. Ikväll tar hon sig tillsammans med hustrubadur Christoffer Lindahl på gitarr an Ted Gärdestads visor. "Vi fann en gemensam vurm för Teds låtar. Detta underbarn som slog igenom redan som 15-åring och bars fram på den svenska scenen av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Man kulle kunna anta att Teds repertoar består av en rad tämligen banala harmonier men Ted lekte fram kompositionerna i huvudet och hans musikaliska inställning förblev densamma hela livet. Jobbet med att arrangera en naiv melodi visade sig bli en ganska komplicerad historia. Vi har satt nya gitarrharmonier till låtarna för att få fram ”vårt sound” men ändå bevarat själva kärnan i visan."   

 

 

24 september: Duo Peroque – består kvällen till ära av Martin Rossings sång och gitarr och Peter Schönings cello. (Vanligtvis ingår även Jakob Henrique.) "Vi har var och en ett långt artistliv bakom oss och (åtminstone i två fall) även framför oss. I många år har våra banor löpt parallellt men nu har den kritiska punkt uppnåtts då de likt kometers korsar varandra på samma plats i rymden." Repertoaren är svenska visor och lyrik, kombinerat med kammarmusikaliska stycken för respektive instrument. Kvällens program, VISOR VID VATTEN, är specialkomponerat för cello och sång och innehåller visor av Taube, Bellman, Hambe och Sjöberg. VÄL MÖTT!

 

3 september: Anders Stävarby - välmeriterad vissångare med rötterna i Värmland och verksamhet runtom i Skandinavien. Utöver sina många framträdanden på konserter, fester och festivaler har Anders givit ut fyra cd-skivor och medverkat i radio och TV. Med skolföreställningen "I skuggan..." belyser han problematiken med nazism och rasism. Anders varvar egna låtar med tolkningar av de klassiska visdiktarna såsom Fröding, Bellman och Cornelis, som han levandegör med historier och anekdoter. www.andersstavarby.se

 

/hocl.png
 7 maj: Christoffer Lindahl och Hanna Bendz - Det är vi som driver ClubBellman. När man spelat tillsammans så länge som vi gjort kan man inte bli annat än samspelta. Denna kväll tänker vi bjuda på allt från golv till tak. Kanske kommer vi t.o.m. överaska oss själva. En prålig säsongsavslutning med dunder och snus utlovas. YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=USm74QY3IzY
.
/christer-trubadur.jpg

 

9 april: Christer Kernell - excentrisk vissångare med rötter i Ronneby och med ett levande intresse för motorcyklar och den svenska visan. Bland hans många projekt kan nämnas senaste cd:n "Nästan hundra" - ett musikaliskt provocerande inlägg i äldredebatten. Ikväll kommer vi att få höra hans program "Förklingande ton" där han bl.a. framför egna tonsättningar av Birger Sjöbergs dikter. http://www.braigasen.com/Musikhemsida/trubadur.htm

19 mars: Lucas Stark - vissångare och musiker som under tio år turnerat i Sverige, Norden och Europa. Egna tolkningar, scennärvaro och nyskapande arrangemang har gjort honom till en uppskattad akt på festivaler och konsertscener. Han har bland annat belönats med Taubestipendiet av Astri och Evert Taubes vänner, Ulf-Peder Olrog-stipediet och Segerstipendiet. År 2009 blev han invald som livstidsledamot i den Svenska Visakademien. På Club Bellman kommer han att spela alltifrån skillingtrycksvisor via Joe Hill till Ruben Nilson och Dan Andersson. Foto: Jan Pagh Janssen. www.lucasstark.se 
.

12 februari: Heidi Baier - vissångerska från Ludvika i Dalarna med rötter ur finnmarkens djupa skogar. Heidi sjunger Dan Anderssons vemod, blandat med visor av bland andra Barbro Hörberg, Björn Afzelius och Mikael Wiehe. Hon har mottagit Evert Taube stipendiet 2004 och flera lokala stipendier, såsom Grangärdefestivalens musikstipendium 2008 och Paljakapriset till Dan Anderssons minne 2009. Heidi är utbildad vid Nordiska Folkhögskolans vislinje i Kungälv. Lyssna: www.youtube.com/watch?v=r9QM6Xy0oQk

maria-stoltz.jpg
18 januari: Markus Hultcrantz - I den svenska vissångaren, musikern och låtskrivaren Markus Hultcrantzs låtar kommer berättandet och texterna alltid i första rummet. Han talar om konsten att leva i det nu vi har, oavsett om det för tillfället består av framgångar eller motgångar (i motsats till det mer "moderna" icke-närvarandet). Att leva ett liv helt enkelt, eller åtminstone om konsten att försöka. Aftonen till ära utlovas en salig blandning av egna visor, Fröding-tonsättningar samt en eller annan visa man kan tänkas känna igen... och så nån Bellman förstås! www.markushultcrantz.se
 
2013
julia-roempke-li.jpg 
 
11 december  
Julia Roempke från Tuve skriver finstämda låtar som förra sommaren inbringade henne tre medaljer i Hollywoods talangtävling "World Championships of Performing Arts". Sedan dess har hon bland annat framträtt på Scandinavium och turnerat i Sydafrika med 'Star for Life'. I kväll kommer vi få höra henne framföra egna sånger till gitarr.
  
    
         
ole-moe.jpg
 20 november
Ole Moe framför visor av landsmannen Alf Pröysen. Ole är en mångsidig musiker som har arbetat som krogtrubadur, är medlem i olika visgrupper, spelar för barn och har gjort flera turnéer i Norge. Arbetar sedan 1999 med RGRM®-metoden för människor med hjärnskador, men även som friskvård. Ole "gillar Alf Pröysens visor, inte enbart för att jag är född i Norge, utan också för att de är berättande med härlig humor!" 
 
martin-bagge.jpg
 
 
 30 oktober
Bellmankavalkad med Martin Bagge - som har gjort sig känd som stiltrogen 1700-tals-interpret med C.M. Bellman som specialitet. Med sin citrinchen, en replik på nationalskaldens eget lutinstrument har han numera hela carlhakan-essmar.jpgNorden och Tyskland som sitt arbetsfält. Från Bellman har han letat sig bakåt i tiden, och sjunger också musik av poeten Olof von Dalin, vars visor återupptäckts. De senaste åren har han ägnat åt att rekonstruera skalden Lucidors visor från 1600-talet.
 
och Carl Håkan Essmar - en sann bakåtsträvare som tycker att musiken var bäst på Bellmans tid. Cistern han spelar på är en trogen kopia av ett av de instrument som Bellman ägde under sin levnad. Med sina tolkningar gör han varje visa till ett litet teaterstycke och en tidsresa. www.essmar.se
 
 
  
par-sorman.jpg
 
9 oktober
Pär Sörman - Sveriges siste gårdsmusikant sjunger, spelar och berättar om Dan Anderssons liv och diktning, till gitarr, concertina och munspel. Pär är verksam som vissångare och skådespelare och för sin verksamhet har han förlänats ett flertal utmärkelser, bland annat stipendier från Visans Vänner och Sällskapet Astri och Evert Taubes Vänner.
 
 
oriental-in-i-kamera.jpg
18 september 
Vildrosbarn  - singer/songwriterduo som består av Paulina Hall och Anders Norberg, och som tillsammans med sina kompmusiker skapar magisk musik från hjärta till hjärta. Lycklig naturlyrik, mjuka jazzballader, peppande popsväng och suggestiv sagopop. Låtar om kärlek, drömmar, livet och allting. Förutom egna kompositioner kommer vi att få höra såväl kända som okända Taube-visor. www.vildrosbarn.se
 
 

mirandacdcut.jpg

15/5: Kvällens gästartist är Miranda de Verdier som med sin tidlösa folkpop trollbundit publiken såväl hemma i Sverige som i Europa och Sydamerika. Musiken kännetecknas av den uttrycksfulla sången, och texterna har ett rikt bildspråk. Det drivande, melodiska gitarrspelet står i fokus och skapar en drömsk inramning. Mirandas debutskiva kom i höstas, och fick ett fint mottagande i pressen, där den beskrevs som en smakfull, personlig och lovande debut. www.mirandadeverdier.se

Kvällen till ära ackompanjeras hon av cellist Hanna Bendz.

 

elin-rodc.jpg

17/4: Elin-Louise Ahlberg - en skönsjungande lantlolla från de skånska slätterna som reser land och rike runt och sjunger sina träffsäkra visor om bland annat åldersnoja, konsumtionshets och doftminnen. Med ena foten i den svenska vistraditionen och den andra i den amerikanska rootsmusiken kokar hon en svängig vis-countrysoppa av både sitt eget och andras material. www.elinmusik.se 

 

julius.jpg

   

13/3: Julius Winger - er visesanger og historieforteller. Han beveger seg fra hav til land, fra skumfulle bølgetopper til smale smau og trange bakgater. Hver av hans møter er i seg selv en historie og med gitaren som akkompagnement og følgesvenn forteller han med innlevelse om havet, livet, døden og kjærligheten.  Han byr på ramsalte sanger i den stolte norske visetradisjonen og sterke opplevelser fulle av stemninger fra norsk skjærgård og sjøfartshistorie. www.myspace.com/juliuswinger

 

 

maria-stoltz.jpg13/2: Markus Hultcrantz - I den svenska vissångaren, musikern och låtskrivaren Markus Hultcrantzs låtar kommer berättandet och texterna alltid i första rummet. Han talar om konsten att leva i det nu vi har, oavsett om det för tillfället består av framgångar eller motgångar (i motsats till det mer "moderna" icke-närvarandet). Att leva ett liv helt enkelt, eller åtminstone om konsten att försöka. Aftonen till ära utlovas en salig blandning av egna visor, Fröding-tonsättningar samt en eller annan visa man kan tänkas känna igen... och så nån Bellman förstås! www.markushultcrantz.se

                                           

markus.jpg

 

16/1: Maria Stoltz: Köp rosor - visor av Ulla Billquist: Ulla Billquist var sveriges mest kända sångerska under andra världskriget. Maria Stoltz har tillsammans med dottern Åsa Billquist-Roussel och Gunnar Bredevik arkiv valt ut ett antal sånger, och musiken varvas med berättelser och anekdoter ur Ulla Billquists liv. Kända låtar som "min soldat..." såväl som mer okända visor kommer att presenteras. Med Hanna Bendz, cello.

 

 

2012

kgmalm.jpg

 

12/12: K-G Malm - en göteborgstrubadur vars framträdanden kännetecknas av värme, sund galenskap och vildvuxna polisonger. Ikväll musicerar han tillsammans med Christer Ågren, och programmet bjuder bland annat på visor av Evert Taube men kanske också någon otrolig skröna, någon countryballad eller Göteborgsvisa. www.kgmalm.se

 

                                               

julia-poster-2.jpg

 

28/11: Julia Roempke från Tuve gör finstämda låtar som i somras inbringade henne en silver- och två bronsmedajer i Hollywoods talangtävling "World Championships of Performing Arts". I oktober framträdde hon som "Rising Star" på ett fullsatt Scandinavium under Stars for Life-galan och i kväll kommer vi få höra henne framföra egna sånger till gitarr. https://www.youtube.com/juliarmusic

 

 

 

christer-kernell.jpg

 

14/11: Christer Kernell - excentrisk vissångare med rötter i Ronneby och med ett levande intresse för motorcyklar och den svenska visan. Bland hans många projekt kan nämnas senaste cd:n "Nästan hundra" - ett musikaliskt provocerande inlägg i äldredebatten. Ikväll kommer vi att få höra hans program "Inte bara Frida..." där han framför egna tonsättningar av Birger Sjöbergs dikter. http://www.braigasen.com/Musikhemsida/Christertrubadur.htm

 

 

mirandacd.jpg

17/10: Miranda de Verdier  - singer-songwriter som har trollbundit publiken såväl hemma i Sverige som i Europa och Sydamerika med sin sång och sitt gitarrspel. I melodierna finns glimtar av irländsk och brittisk folk, ett pulserande driv och starka refränger. Miranda är skivaktuell med debuten "Reaching for the Ocean and the Sky" som släpptes i slutet av september. www.mirandadeverdier.se (Med Hanna Bendz, cello.)

 

 

c034d31939.jpg

 

3/10: Vildrosbarn  - singer/songwriterduon som tillsammans med sina kompmusiker skapar magisk musik från hjärta till hjärta. Lycklig naturlyrik, mjuka jazzballader, peppande popsväng och suggestiv sagopop. Låtar om kärlek, drömmar, livet och allting. www.vildrosbarn.se (Med Hanna Bendz, cello.)

 

 

 

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.